Пътепис: Лятна почивка в Кушадасъ

Пътепис: Лятна почивка в Кушадасъ

Цялото пътуване тръгна от една оферта, която намерих в сайт за колективно пазаруване. Офертата беше за 7 нощувки с включени закуски и вечери на цена 160 лв. на човек. цената беше повече от зашеметяваща и решихме, че сега е моментът да посетим този популярен турски курорт. Датите бяха 25-31.05.2013 г. Пътувахме двамата със Симеон, нашата дъщеря Ави, която тогава беше на 2 и половина години + моите родители. Пътувахме с кола на газ като предварително бях отпечатала безброй много карти на маршрута ни до Кушадасъ, тъй като по онова време нямаше смартфони и разчитахме главно на хартиената навигация 🙂

Тръгнахме вечерта от България и пристигнахме в Кушадасъ по обед на следващия ден. Разстоянието от Пловдив до Кушадасъ е около 900 км. и отнема около 10 часа, без да се броят спирките. С цел да не заобикаляме през Истанбул, решихме, че ще се качим на ферибот от Гилобулю до Лапсеки. Фериботът е на всеки кръгъл час с изключение на времето от 0:00ч. до 5:00ч. сутринта, когато е по-рядко. Пътят на отиване беше същия като на връщане.

Минахме през Одрин, Кесан, фериботът между Gelibolu и Lapseki, Чанаккале, Айвалък и Измир. В Измир се изгубихме. Градът се оказа доста голям и объркващ и ни отне много време, за да се измъкнем. На връщане от град Айвалък си купихме зехтин, ама не количество колкото да опитаме, ами направо четири-пет туби, всяка с по пет литра натурален Екстра Върджън зехтин.:)


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Хотелът ни в Кушадасъ се казваше Melikе. Изхранването сутрин и вечер се осъществяваше на покрива на хотела, откъдето имаше красива гледка към града и морето. Храната не беше кой знае колко разнообразна. Имаше по три-четири неща за салата, за основно и за десерт. За тази цена беше идеално. Персоналът беше доста мил и всичко беше добре, с изключение на факта, че по това време на годината правеха някакъв ремонт в хотела и въобще не спазваха тишина между 14:00ч. и 16:00ч.

Плажът, на който ходихме и който се намираше най-близо до хотела, се казваше Ladies бийч и е един от най-добрите плажове в Кушадасъ. Морето не ни впечатли с нищо особено – изглеждаше като нормален български плаж с не особено чиста вода. Плажът също не впечатляваше освен че беше заобиколен от красиви палми.

Разхождайки се вечерите из Кушадасъ се насладихме на множество сергии, на които продаваха шалове и облекла от кашмир. Също така типично изобилстваха и магазините и малките бакалии, в които се предлагаха локуми, баклава, дюнер, кебап.


Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Кушадасъ. ВижТУК!


Интересни забележителности в Кушадасъ:

ЕФЕС

Цял един ден отделихме за посещение на археологическия комплекс в Ефес. Входната такса беше 20 турски лири/човек, а работното време – от 8:00 до 19:00ч. Намира се в покрайнините на град Селчук, на около 18 км, от Кушадасъ и е една от най-големите забележителности на курорта. Смята се градът е основан през второто хилядолетие пр. Хр. През лятото там е много горещо. Има доста неща за разглеждане – голямата библиотека, Античния театър, храмът на Артемирда и други.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус от 10$ в сметката.


ПАМУККАЛЕ

Разстоянието от Кушадасъ до Памуккале е 190 км. и отне около 3 часа. Входната такса беше 20 турски лири/човек, а работното време – от 8:00 до 19:00ч. Оставихме малката ни дъщеричка при баба й и дядо й и само двамата със Симеон отидохме до Памуккале. Голям пропуск беше, че не си бяхме взели банските костюми, тъй като там, в басейните с минерална вода можехме да се къпем. После ни хвана много яд.

Иначе Пмуккале е много красиво и интересно място. Представлява варовиков хълм, по който се стича вода от различни посоки и на много места има естествено оформени басейни, в които туристите можеха да се къпят. Също така имаше и няколко водопади, от който падаше силна струя вода. Тях аз не пропуснах, макар и да не бях с бански, се понамокрих и разхладих в иначе горещия летен ден.

На върха на хълма се намира древния град Йераполис (Hierapolis), който заедно с Памуккале е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Комплексът е конструиран II в.пр.Хр., като архитектурата на зданията включва доста арки. В момента комплексът е обявен за археологически музей и разполага с обществен басейн (отворен за туристи), ресторанти, тоалетни, катедрала, храм, театър, крепост – един завършен град. Счита се, че апостол Филип (един от учениците на Исус Христос) е бил убит точно тук – в Хиераполис.

Горещите извори минерална вода са прославили града като спа център, в който са се използвали лечебните свойства на водата. Счита се, че минералният басейн е полезен при стомашни и сърдечни проблеми, артроза, проблеми с кръвното налягане, ревматизъм, кожни и очни заболявания. Смята се, че дори самата Клеопатра се е къпала в този басейн и че нейната красота се е дължала на този минерален басейн. Температурата на водата в басейна е 35 градуса, което го прави подходящ дори и през студените зимни месеци.

Строежът на Античния театър в Йераполис е започнат през 62 година сл. Хр и е продължил 144 години. Той е съставен от 50 реда със седалки, които са разделени на седем сектора с по 8 стълби. Във времето, по което е строен театъра най-много представления са се правили въз основа на гръцката митология.


Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в района на Памуккале. Виж ТУК!


ЛАОДИКИЯ

Намира се на 6 километра северно от град Денизли и съвсем близо до Памуккале. Входната такса беше 5 турски лири/човек. След силно земетресение градът е останал под земята. Днес археолозите са успели да разкрият църквата (една от първите църкви в Римската империя), театъра, стадиона, храмът, главната улица с нейните колони. Няколко паметника са изровени и предоставени за туристите.

Интересни места край Кушадасъ, за които не ни остана време и сили да разгледаме са полуостров Дилек и остров Патмос.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!



 

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: