Най-хубавите плажове на о-в Тасос, Гърция

БЪРЗА ОБИКОЛКА НА О-В ТАСОС ЗА 3 ДНИ С КУЧЕ И ДЕЦА

Лятото на 2023 г. свърши за нас в последните дни на Август с бързо непланирано пътуване до остров Тасос. Бяхме 2 възрастни с 2 деца и нашето уникално куче – Чарли. Решихме, че ще пътуваме днес за… по-късно днес. 🙂 Тръгнахме в 02:00 ч. през нощта от Пловдив, минахме по маршрута през Кърджали и малко след 6:00 ч. вече бяхме на гръцкия бряг в Керамоти. Оттам с ферибота до Тасос. Идеята ни бе да обиколим възможно най-много плажове в рамките на 3 дни.

Плажовете и градовете, които в крайна сметка успяхме да посетим, движейки се из остров Тасос по часовниковата стрелка бяха следните:

Плаж Салиара (Saliara Beach)

Намира на източното крайбрежие на острова и до него може да се стигне само по тесен черен 5-километров път, тръгвайки от гр. Тасос ( Лименас). Известен е още като Мраморния плаж заради белия си пясък и мраморните камъчета по дъното, които дори в най-горещото време са хладни заради мраморните късчета в тях. Водата има уникален тюркоазен цвят, точно като на снимките. Допреди няколко години плажът е бил абсолютно див, но в днешно време брегът е препълнен с чадъри и шезлонги.

На този плаж бяхме съвсем малко след изгрев слънце, някъде около 7:00ч. Да стъпиш на такъв красив плаж и да си единствен на него (с гонещо котките куче и нетърпеливи деца) беше меко казано вълшебно. Това вълшебство продължи не повече от половин час, когато дойдоха други туристи, пуснаха музиката на макс и се почна… Силната музика разваля цялата атмосфера, поне според мен. Плажът разполага с импровизирани дървени съблекални, а тоалетните са далеч – на около 150 м. от плажа нагоре в посока планината.

Плаж Mihajlo

Намира се в буквално съседния на Салиара залив. Също толкова хубав. Минахме транзитно.

Плаж Vathi

Още един залив разстояние и стигаме до този прекрасно изглеждащ от високо плаж, но за съжаление бяхме посрещнати от спусната бариера. Оказа се, че е частна територия и е достъпен само за гостите на новопостроения там хотел.

Голдън Бийч (Golden Beach)

След това продължихме напред по един много неравен път, по който трябваше да караме изключително бавно и целият преход продължи страшно много време, докато не стигнахме до един от най-големите и известни плажове на остров Тасос – Голдън Бийч. Огромен, широк плаж, предлагащ на посетителите си всякакви условия за забавления и релакс – водни спортове, чадър, шезлонги, плажни ресторанти и още. Курортът, въпреки че бе оживен и с много туристи и хотели, някак бе запазил част от естествения си див изглед. Минахме изцяло транзитно.

Плаж Алики (Aliki Beach)

Намира се на 35 км от Лименас и фериботния терминал. По информация в Интернет, трябваше да е малък „живописен полуостров с кристални води, обграден от високи кедри“. За съжаление не беше това, което очаквахме и останахме разочаровани. Плажът бе много тесен, претъпкан, във водата трябваше да стъпваме по едри речни камъни (добре, че си носихме аква обувките), а самата вода бе замърсена с петрол…

Тук бе мястото, където обядвахме в гръцка таверна.  Тъй като имаше много мухи и всякакви други летящи буби, сервитьорът сложи в една чинийка камък, поръси го с кафе и го запали с восък с цел да прогони насекомите. Този местен трик наистина подейства. Получихме и комплимент от заведението – десерт. Цените бяха прилични.

Ливади Бийч (Livadi Beach)

Посетихме го през втория ден на острова. Плажът е много широк, пуст, див, с отново тюркоазена вода и с място за шнорхелиране. За да не е съвсем изоставен, иамше някаква каравана, откъдето човек може да си купи напитки и снакс. Няма тоалетни или поне не открихме такива. Има дървена съблекалня. Паркираш сред маслинена горичка. Много спокоен и приятен плаж.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на остров Тасос. Виж ТУК!


Плаж Гьола (Giola Lagoon)

Гьолът не е точно плаж, а нещо като естествена морска лагуна, издълбана в скалите до морето с приблизителни размери около 20х15 метра. Там няма никаква сянка или пясък, камо ли пък удобства като тоалетни и съблекални. Само камънак и като напече слънцето този същия камънак, става трудно търпимо. Повече от час ще се счита за проява на геройство. Лесно се слиза по стръмната пътека надолу, но после изкачването в жегата натежава… Иначе основната атракция на самият Гьол е възможността да скачаш от високо във водата. Колкото от по-високо, толкова по-забавно.

Град Потос (Potos)

Един от големите градове на остров Тасос. Mного оживено място с разнообразие от ресторанти, таверни, заведения за бързо хранене. Хареса ни. Седнахме в един ресторант, пред който имаше голяма табела, че предлагат гръцка мусака. Викам си – време е за мусакааа, но уви! Мусаката била свършила. Освен мен, и децата бяха разочаровани, че в тази част на острова никъде не открихме техните любими за хапване панирани пилешки хапки с млечен сос. Е, гладни не останахме. 🙂 Тиквички по гръцки винаги са добре дошли 🙂

Град Лименария (Limenaria)

Минахме няколко пъти транзитно през него и така и не спряхме. Стори ни се по-спокоен (разбирай по-скучен) в сравнение със съседния Потос. Между Потос и Лименария има голям супермаркет Masoútis.

Трипити Бийч (Tripity Beach)

Това е голям пясъчен плаж с много шезлонги и чадъри. Разполага с богата морска фауна и е добро място за шнорхелиране. Намира се на няколко километра западно от Лименария. На този плаж нашето куче Чарли постоянно се наместваше под чуждите чадъри – душичка си има то и търсеше сянка… Естествената красота на Трипити е свързана с околните стръмни скали, покрити с гъста растителност и високи дървета. Избрахме да го посетим, тъй като непосредствено до него има водна пещера в скалата и минавайки плувайки през нея, може да се излезе от другия край на хълма, където има самотен плаж, достъпен или по току-що описания начин, или с лодка.

Скала Марион

Малкото градче изглеждаше много китно и приятно за разходка. В баничарницата, която се намира от северния край на пристанището, има хлябар, който на място пече хляб на пещ. Една сутрин спряхме да си купим закуски от там.

Скала Калирахис

Апартаментът, който бях резервирала през Booking.com (Виж ТУК) се намише в Скала Калирахис и ми струваше 280 лв. за 2 нощувки. В селото с постоянни жители не повече от 700 човека, очевидно бе, че няма нищо интересно – ни ресторант, ни къде да се разходиш, ни някакъв нормален магазин. Нищо. Но пък за сметка на това апартаментът ни се намираше точно на крайморската улица и имахме хубав изглед към морето и слънцето залязваше точно на нашата тераса.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на остров Тасос. Виж ТУК!


Глифонери Бийч (Glifoneri Beach)

Много малък и тeсен плаж. Ужасен за спиране с автомобил. Не ни хареса, въпреки че отново бе прехвален в Интернет.

Плаж Ла Скала (La Scala)

Лесен достъп, голям паркинг. Този плаж беше голяма изненада за нас. Влизайки се зачудихме: „Леле, къде попаднахме!“ Палми, вътрешен басейн, сапарета, коктейл бар, ресторант, водни спортове, безброй шезлонги, достъпни срещу консумация. Луксозно и чисто място, перфектно за Инстаграм спам. Определено много по-различно място от останалите диви и красиви плажове на Тасос. Намира се на 15 минути от фериботния терминал в Лименас.

Град Лименас (Limenas) / Тасос

Паркирахме близо до пристанището на платена зона, но използвахме български инвалиден стикер за кола, който важи в цял ЕС и нямахме проблем. Централната част на гр. Лименас (известен още като гр. Тасос) е много приятна за разходка. Тук вече хапнахме както ние си знаем – гръцки гироси за възрастните, панирани пилешки хапки за децата. Към 15 ч. се качихме на ферибота обратно към Керамоти, а оттам – към България.

Нали съм по изводите, та да си кажа 🙂

Пейзажът на остров Тасос е обсипан с маслинени дръвчета до където ти стигат очите. Почвата е суха. Тук там се виждат диви кози, дебнещи из шубраците. Пълна обиколка на острова се прави за около час и половина – два. За няма и 3 пълни дни разгледахме 2 града и посетихме 8 различни плажа и минахме покрай още много.

Аз лично останах силно положително впечатлена от острова поради няколко причини:

Първо, нямаше почти никакви българи или поне не улучихме такива. А това е много важен аспект, ако човек иска да си почива на макс.

Второ, островът е препълнен с красиви пясъчни и каменисти плажове, диви заливи, лесни за достъп с автомобил. Буквално зад всеки завой се крие местенце красота.

Трето, цените на храните и местата за настаняване са разумни и има разнообразие според предпочитанията на всекиго.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на остров Тасос. Виж ТУК!


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: