Европейски игри за трансплантирани в Лисабон 2024

Не пропускайте и другите пътеписи за Португалия:

  • Забележителности в Лисабон за семейства с деца – виж ТУК.

  • Забележителности в района на Синтра и Кабо да Рока – виж ТУК.

Пътувахме цялото семейство до Лисабон, Португалия, в разгара на лятото: 21-28.07.2024 г. Поводът бе спортно събитие с името „Европейски шампионат за трансплантирани“ и представляваше спортно събитие, организирано от Европейската агенция по трансплантации като всички участници бяха с трансплантирани органи – бъбреци, сърце, бял дроб и др. Спортовете, в които можеха да се надпреварват, бяха бадмингтон, лека атлетика, тенис на маса, тенис на корд, колоездене, плуване, петанка и др. Повече за събитието виж ТУК.

България бе представена от отбор от 11 състезатели, между които и моят съпруг, който е с трансплантиран бъбрек от 18 г. и щеше да се състезава в бадмингтон и колоездене. От това състезание българските участници си тръгнаха с общо 16 спечелени медала – 10 златни, 4 сребърни и 2 бронзови. Главен спонсор на българският отбор бе Националната федерация по бадмингтон.

БАДМИНГТОН

Аз и децата бяхме агитката, подкрепяща съпруга ми в неговите състезателни предизвикателства. Състезанието по бадмингтон се проведе в спортната база на INATEL в Лисабон, където той не успя да пожъне успех и да вземе медал поради твърде краткия срок за предварителна професионална подготовка.

КОЛОЕЗДЕНЕ

Двете състезания по колоездене се проведоха на писта Ещорил (Autodrome Fernanda Pires da Silva – Estoril Circuito), която се намираше на около 40-50 минути от центъра на Лисабон и за която интересното е, че преди е била писта за състезание на Формула 1 в периода 1984-1996г. Първата надпревара по колоездене бе 5 км time trail, на което мъжа ми (за огромна наша изненада) спечели бронзов медал. Това бе първото му състезание EVER и завърши успешно. 🙂

Второто бе за издръжливост – 30 км., които бяха равни на 7 обиколки на пистата. Точно този ден имаше супер силен вятър, който идваше от различни посоки на пориви. Тук той се обърка и спря на 5-тата обиколка и слезе от пистата като мислеше, че е минал 7-те обиколки и тази грешка го постави на предпоследно място в класирането. Следващият подобен шампионат за трансплантирани ще се проведе през 2025 г. в Дрезден, Германия.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


ПОЛЕТИ И НАСТАНЯВАНЕ

Полетите ни бяха на отиване с Bulgaria Air, а на връщане – с Wizz Air. Сравнявайки двете авиокомпании никога повече доброволно не бих пътувала с Bulgaria Air. Нито обслужването бе нещо кой знае какво, камо ли пък храната – някакви сухи супер мини сандвичи с позволена само 1 напитка!

Полетът ни излетя от София в 19:50 ч и пристигна в Лисабон в 22:00 ч. След това до хотела, а после за придвижване до различни места, използвахме такси тип Bolt и Uber, защото за 4-членно семейство излизаше по-изгодно така отколкото с градски транспорт. Единствената по-изгодна оферта бе да наемем кола, но така и не стигнахме до там поради неуредици в програмата и промени в последния момент.

За нощувките бяхме резервирали четворна стая в Lisbon Palma Rooms. Квартирата се намираше много близо до Стария град на Лисабон, което от една страна бе добре, защото голяма част от забележителностите бяха в тази район, но от друга страна имаше много чужоземци – предимно индийци, негри, араби. Стаята, в която бяхме настанени, въпреки че бе след основен ремонт, с нови мебели и с 4 нормални легла ( а не с разтягащ се диван), се оказа твърде тясна за 4 човека. А цените на хотелите в Лисабон в края на Юли бяха твърде високи за това, което се предлагаше.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Лисабон. Виж ТУК!


МЕСТА ЗА ХРАНЕНЕ В ЛИСАБОН

Въпреки, че не сме чревоугодници, местата, които определено ни впечатлиха с вкусната си и разнообразна храна бяха:

1. Time Out Market – намира се до пристанището, откъдето тръгват фериботите. Представлява огромно хале с множество заведения вътре, предлагащи типично португалска храна и най-вече морски специалитети. Много е колоритно и шумно.

2. Площад Фигуейра (Praça da Figueira) – намира се в сърцето на Стария град. Представлява площад с множество малки заведения за бързо хранене, където се предлагаха португалски наденички, такива тип кървавица, сланина, свински ушички и вкусни палачинки.

3. Районът около Парка на нациите (Parque das Nações). Там тествахме пица и талиатели в автентичен италиански ресторант – Restaurante La Tagliatella. Освен това на много малко разстояние имаше огромно разнообразие от ресторанти – португалски, бразилски, италиански, мексикански, корейски, африкански и др. В молът там също има изобилие от храна.

РАЗНИ ТОП ДАЛЕЧНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Преди да продължа в следващия пътепис със забележителностите в Лисабон и района и около него, бих искала тук да спомена една от ТОП забележителностите в цяла Португалия, а именно плажът-пещера Benagil край град Алгавре на южнoто крайбрежие. Намира се на около 3 часа път от столицата Лисабон. Имахме планове да отидем до там, но така и не стигнахме. Официално достъпът до пещерата се осъществява само с лодка между 9:00 и 19:00 ч. Неофициално – вероятно може и извън този часови диапазон. Също така има възможност да се види плажът-пещера от панорамна площадка отгоре. Има множество организирани турове с лодка до това място – избери тур от ТУК.

Най-големите и интересни аквапаркове се намират също в Южна Португалия. Това са аквапарка Slide & Splash и аквапарка Aqualand Algarve, като работното време и на двата е от 10:00 до 18:00 ч.

Както споменах и в предната част на пътеписа за Лисабон, най-добрият начин за придвижване в Португалия е да се наеме кола. Но в случай, че решите да сте с обществен транспорт, има автобуси от Лисабон до южните градове като Лагоа, Портимао, Албуфейра ежедневно по за 15-16 евро/човек еднопосочно.

РАЗХОДИ

Полет София – Лисабон – 3 билета с Bulgaria Air – кабинен багаж (2 възрастни + 1 дете) – 870 лв.
Полет Лисабон – София – 3 билета с Wizz Air с Приорити и Flex (2 възрастни + 1 дете) – 840 лв.
Настаняване: Lisbon Palma Rooms – 920 евро
Наземен транспорт с Bolt/Uber – 1000 лв.
Надуваем аквапарк, зала за скачане и други входни такси – 200 лв.
Храна – 500 евро
ОБЩО: 5700 лв.

Това пътуване до Лисабон реално бе най-разточителното ни пътуване до момента откъм финанси поради невъзможността да се планират нещата предварително поради липсата на информация относно събитията, свързани със състезанието за трансплантирани.

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС –> ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ЛИСАБОН ЗА СЕМЕЙСТВА С ДЕЦА


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Лисабон. Виж ТУК!


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: